torsdag 21. januar 2010

Direktesendt forelesning




Konklusjon : Det er rett og slett ganske enkelt teknisk sett å direktesende forelesninger.

http://www.ustream.tv/channel/sykdomslære-eksamensrepetisjon

onsdag 13. januar 2010

Snowball og Bamboo



Tror løsninga på problemene med lyd og bilde er å ikke gjøre ting vanskeligere enn nødvendig. Her er en plan jeg tror blir akseptabel både for studentene som sitter i salen og for studentene som er hjemme.

Når det gjelder bilde planlegger jeg å ikke sende film av meg selv som beveger meg, heller ikke et zoomet bilde av tavla, men derimot film som til enhver tid viser hva som er på skjermen i et tegneprogram jeg har åpent. Dette tegneprogrammet kjører jeg så parallellt opp på storskjerm i auditoriet. Å få ting til å skje på denne dobbeltskjermen kan jeg gjøre via en Bamboo tegnetavle jeg har - dette gir ikke like mye fleksibilitet, driftssikkerhet og bevegelsesfrihet som en god tavle, men det pleier å fungere. Tenker å bruke Skitch som tegneprogram - det har rask manøvrering, enkel tilgang til alle standardfunksjoner. Eventuelt Acorn, men der er det litt lettere å rote seg vekk i uønskede menyer.

Og med lyd : Sitter jeg ved tegnetavla løser jeg litt av problemet - da blir jeg til enhver tid sittende tett ved mikrofonen. Har en Snowball mikrofon som har virket forbilledlig under testing i løpet av jula. Studentspørsmålene fra salen planlegger jeg for sikkerhets skyld å repetere selv, det er bra både for de som sitter i salen og de som hører på hjemmefra.

Så lenge alt som vises på skjermen tegnes underveis blir det heller ingen fare med opphavsrett til et eventuelt bildemateriale - her kjenner jeg ikke reglene godt nok, men flere av lysbildepresentasjonene jeg bruker ved lukkede forelesninger inneholder nok gamle bilder fra arkivet som jeg bør unngå å republisere.

tirsdag 5. januar 2010

Lyd og bilde


Til eksamensforelesningene trenger jeg et oppsett av lyd, video og bilder som både fungerer når det sendes over lav båndbredde og fungerer i klasserommet. Vanligvis trives jeg best med å bevege meg rundt i auditoriet med en stor tusjtavle med mange farger, med mye dialog med salen.

Her er det flere utfordringer. Jeg kan rett og slett ikke gjøre det som jeg pleier, i alle fall ikke hvis jeg skal være alene i auditoriet (som jeg planlegger, selvkjør bør en nå få til)
For å få filmet det jeg skriver på tavla med akseptabel kvalitet hadde jeg trengt en kameramann med kamera på stativ, som kan zoome inn på en profesjonell måte som gjør ting leselig uten at det blir anmassende. Et vanlig stillestående kamera vil ikke gi oppløsning nok i detaljene. Øyet ser så mye mer enn det som sendes i et 640x480-vindu.

Lyd må også tenkes litt rundt. Å fange opp det jeg selv sier går fint med en vanlig mikrofon. Men mye av det mest interessante er jo dialogen med studentene. Et alternativ ville vært å fange med en kondensmik, men selv da ville forskjellen i volum fort blitt alt for stor mellom meg som bør være nær mikrofonen og studentene som sitter i etstort auditroiet. Igjen biologien som bedre enn teknikken : Øret er overlegent enhver mikrofon. I flere iTunes U-opptak er det et problem at samme mikrofon er tatt opp alt, oppskruinga av volum med dertil hørende støy skaper ubalanse i opptakene, som gjør dem lett frustrende å høre på.

Det er alltid mulig å backe ut ved å lage to separate opplegg. Kanskje ville det vært den beste løsninga. Lurer på om ikke jeg er på sporet av en annen løsning også, mer i neste post.